Houtkachel aansluiten en installeren

Houtkachel aansluiten en installeren

Voordat u volop van sfeer en warmte kunt genieten, moet u uw houtkachel aansluiten. Het plaatsen van uw houtkachel kunt u uiteraard overlaten aan de specialist. Maar als u handig bent, kunt u het ook zelf doen. Voor uw gezondheid en veiligheid is het dan wel belangrijk goed te weten wat u doet. De Kachelwinkel vertelt u graag hoe het installeren van een houtkachel in zijn werk gaat.

Houtkachel aansluiten op bestaande schoorsteen

Wilt u een kachel aansluiten op een bestaande schoorsteen, dan moet u eerst controleren of het rookkanaal aan de eisen voldoet. Een schoorsteen moet van de binnenkant glad zijn en mag niet lekken. U kunt dit laten testen door een schoorsteenveger. Als de schoorsteen niet meer in goede staat verkeert of meer rendement uit uw houtkachel wilt halen, kunt u met buizen een rookkanaal in uw schoorsteen (laten) maken. Denk bijvoorbeeld aan een dubbelwandig rvs rookkanaal. De diameter van het rookkanaal moet minimaal 140 mm zijn; een doorsnee van 150 mm is het meest gebruikelijk. Verder moet het rookkanaal ten minste 3,5 meter hoog zijn. Om een goede trek te bevorderen, dient u rookgasbuizen altijd licht stijgend te plaatsen, en maakt u zo min mogelijk bochten in het rookkanaal. Bochten mogen bovendien niet meer dan 45 graden zijn. Check bij het plaatsen van de buizen of ze goed en recht op elkaar aansluiten om lekkage te voorkomen.

Houtkachel aansluiten zonder schoorsteen

Een houtkachel aansluiten zonder schoorsteen is helaas niet mogelijk. Er moet namelijk altijd een rookkanaal naar boven lopen; een rookafvoer door de gevel is bij een houtkachel niet toegestaan. Als uw woning niet over een schoorsteen beschikt, zult u er dus zelf een moeten (laten) maken. Er zijn keramische doe-het-zelf schoorstenen op de markt die met vuurvaste kit op elkaar kunnen worden geplaatst. Deze schoorstenen worden afgewerkt met een vuurvaste omkokering. Ook is het natuurlijk mogelijk zelf een schoorsteen te metselen en af te werken met cement.

Houtkachel plaatsen kosten

Uiteraard zijn aan het plaatsen van een houtkachel kosten verbonden. Dit zijn de arbeidskosten van de vakman, plus de kosten van het benodigde materiaal. Voor de installatie van een houtkachel op een bestaand rookkanaal kunt u denken aan bedragen tussen € 250,- en € 400,-. Als er een rookkanaal moet worden aangelegd, is de installateur langer bezig, en komen er meer materiaalkosten bij. In dit geval maakt het ook uit of kiest voor een enkelwandige of dubbelwandige afvoer, en van welk materiaal het gemaakt is.

Waar u verder op moet letten bij de installatie van een houtkachel

  • Kies een kachel met de juiste capaciteit voor de ruimte. Te weinig capaciteit levert te weinig warmte, een houtkachel met te veel capaciteit is vaak moeilijk te stoken.
  • Zorg voor een goede ondergrond. De ondergrond moet recht en hittebestendig zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vloerplaat. Deze moet aan alle kanten een beetje uitsteken.
  • Installeer uw houtkachel vrijstaand. Houd aan de voorzijde een ruimte van 80 cm aan, aan de zijkanten en achterkant een afstand van ten minste 40 cm. Zorg dat de achterwand hittebestendig en brandwerend is. 
  • Denk aan voldoende ventilatie. Frisse lucht is nodig om uw houtkachel goed te laten trekken en zorgt voor gezonde lucht in huis. Er zijn ook houtkachels met een buitenluchtaansluiting.
  • Stook schoon en onderhoud uw schoorsteen. Als uw kachel eenmaal goed is aangesloten, geniet u het meest van uw kachel als u alleen droog hout stookt en uw schoorsteen jaarlijks laat schoonmaken. 

 

To Top