Kachel Schoonmaken

Kachel Schoonmaken

Kachel schoonmaken

Om optimaal te genieten van je kachel, moet je regelmatig je kachel schoonmaken. Dit geldt zowel voor de binnenkant als de buitenkant van de kachel. In dit artikel zullen we specifiek ingaan op het schoonmaken van de kachelruit en het terugkerende onderhoud.


Houtkachel onderhoud

Om te zorgen dat je houtkachel schoon blijft branden en het vuur goed tot zijn recht komt, is goed onderhoud van je kachel nodig. Het meeste kachel onderhoud is aan de hand van dit artikel goed te doen, maar soms ontkom je er niet aan een expert in te huren. Als je zorgt dat je alleen schoon hout stookt en zorgt dat dit volledig verbrandt, scheelt dit veel onderhoud. Er blijven dan namelijk minder roetdeeltjes achter in je kachel en schoorsteen. Maar ook als je op de voorgeschreven manier stookt, moet je regelmatig je brandplaten en vuurscherm controleren. Haal ze uit je kachel, loop ze na op beschadigingen en verwijder roetaanslag. Als je deze onderdelen hebt verwijderd, kun je meteen ook de rest van je brandkamer schoonmaken. Check daarnaast regelmatig het glas en de kacheldeur op eventuele beschadigingen. Verder raden we aan om eens in de paar jaar je schoorsteen te laten vegen door een professional. Een schone schoorsteen zorgt dat je kachel goed trekt en helpt schoorsteenbranden te voorkomen.

 

Ingebrande kachelruit schoonmaken

Je kachelruit schoonmaken is niet zo moeilijk. Als je deze tips volgt, kun je snel weer onbelemmerd van het vlammenspel in je houtkachel genieten. Vaak is het al genoeg om je kachel een tijdje voluit te laten branden. De roetaanslag wordt dan als het ware weggebrand. Werkt dit niet, dan kun je je kachelruit schoonmaken met een speciale kachelruitreiniger. Een andere optie die goedkoper, milieuvriendelijk en effectief is, is het gebruik van as. Neem een vochtige prop keukenpapier en doop deze in de as op de bodem van je kachel. Wrijf met de prop met as over je kachelruit tot alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Loop de ruit tot slot nog even na met een stuk schoon keukenpapier. As is trouwens niet alleen nuttig voor het schoonmaken van je ruit. Doordat as goed isoleert, beschermt het de bodem van je kachel uitstekend tegen hitte. Daarnaast maakt een laagje as het makkelijker je kachel aan te steken. Het is dus niet nodig om as te verwijderen.

 

Kachel schoonmaakset

Om het onderhoud en schoonmaken van je kachel of openhaard makkelijker te maken, zijn er speciale kachel schoonmaaksets op de markt. In ons ruime assortiment vind je ook verschillende accessoires en accessoiresets die je helpen zo lang mogelijk van je kachel te genieten. Neem snel een kijkje in onze webshop.

Onze kachels


To Top