Kachel stinkt

Kachel stinkt

Wat te doen als uw kachel stinkt

Er is bijna niets zo knus als lekker bij uw kachel zitten. Maar wanneer uw kachel stinkt, wordt het meteen een stuk minder comfortabel. En dat is niet het enige: een stinkende kachel kan ook zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dit artikel leest u wat de oorzaak kan zijn van een stinkende kachel, en wat u kunt doen om de stank te verhelpen. 

 

Houtkachel stinkt door vervuild of verstopt rookkanaal

De meest voorkomende bron van een stinkende houtkachel is een vervuild of verstopt rookkanaal. Dit zorgt dat de rook niet goed weg kan en terugslaat in uw kamer. Het is daarom belangrijk om uw rookkanaal regelmatig, minimaal 1 x per jaar, te laten reinigen. Wanneer u nat hout stookt of u uw hout niet volledig verbrandt, raakt uw schoorsteen sneller vervuild. Zorg daarom voor droog hout, zet de luchtroosters volledig open en zorg voor voldoende luchttoevoer in uw kamer. Als u uw kachel een tijd niet heeft gebruikt, is het raadzaam het rookkanaal goed te controleren. Het kan voorkomen dat vogels een nest in uw schoorsteen hebben gebouwd.  

 

Goede trek vermindert houtkachel stank in huis

Stank kan ook worden veroorzaakt doordat uw kachel niet goed genoeg trekt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de kachel en het rookkanaal niet op elkaar zijn afgestemd. Een te groot rookkanaal kan niet op temperatuur komen, waardoor er te weinig trek ontstaat; een te klein rookkanaal heeft juist te weinig capaciteit om een grote hoeveelheid rookgassen tegelijkertijd af te voeren. Ga ook na of uw schoorsteen wel ver genoeg boven het dak uitkomt, en creëer extra trek met een trekkap op de schoorsteen. Als uw kachel stinkt met mooi weer, heeft dit vaak ook met een gebrekkige trek te maken. Wanneer het buiten warmer is dan binnen, kan er namelijk een omgekeerde trek ontstaan. Zeker als de schoorsteen koud is, bestaat de kans dat de rook naar uw woonkamer gaat in plaats van de buitenlucht in. 

 

Nieuwe kachel stinkt

Een nieuwe kachel stinkt vrijwel altijd bij het eerste gebruik. Dit komt doordat bepaalde materialen, zoals lak en verf, nog moeten uitharden. Deze stank verdwijnt als het goed is vanzelf na een à twee stookbeurten. Blijft de stank aanhouden, dan heeft de stank waarschijnlijk ergens anders mee te maken. Bij een nieuwe kachel met een afsluitbare deur is deze stank overigens een stuk minder. Als u de kachel een tijdje niet heeft gebruikt, kan er stof neerslaan op de kachel. Ook dit kan nare luchtjes opleveren.

 

Pelletkachel stinkt

Een pelletkachel is in veel opzichten anders dan andere kachels. Als uw pelletkachel stinkt, wordt dit vaak echter veroorzaakt door soortgelijke problemen. Een pelletkachel kan net als een houtkachel gaan stinken als hij nieuw of een tijdje niet gebruikt is. Dit geldt ook voor petroleumkachels en elektrische kachels. Daarnaast heeft ook een pelletkachel een schoon rookkanaal nodig. Dit moet dus regelmatig worden gereinigd, minimaal 1 x per jaar, en gecontroleerd. Ook moet de as regelmatig worden verwijderd. Een probleem dat zich specifiek bij pelletkachels voordoet, is dat de stank veroorzaakt wordt door de luchttoevoer. De lucht ten behoeve van de verbranding wordt bij pelletkachels vaak via dezelfde pijp aangevoerd als waardoor de rook wordt afgevoerd, maar hoe warmer de lucht wordt, hoe lastiger het wordt om deze aan te zuigen. Een oplossing is dan ook om de verse lucht gewoon uit de kamer te onttrekken. 

To Top