Houtkachel kW vermogen

Houtkachel kW vermogen

Waarom u bij het kiezen van een houtkachel rekening moet houden met het kW vermogen

Warmte leveren is de belangrijkste functie van een houtkachel. Als u een nieuwe kachel koopt, is het daarom belangrijk dat hij genoeg warmte kan leveren om uw woning op een aangename temperatuur te brengen. De hoeveelheid warmte die een kachel levert, noemen we de warmteopbrengst of het vermogen. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid kilowatt (kW). In dit blog vertellen we meer over het vermogen van houtkachels, en helpen we u een houtkachel met het juiste vermogen voor uw woning te vinden.

 

Waarom wordt het vermogen van houtkachels in kW berekend?

Kilowatt is een praktische en veel gebruikte eenheid om vermogen in uit te drukken. Daarom wordt de kilowatt ook vaak gebruikt om de warmteopbrengst van houtkachels aan te geven en te berekenen. Eén kilowatt staat gelijk aan 1000 watt. Kort gezegd geldt dat hoe meer kW een houtkachel of haard levert, hoe meer warmte deze levert.

 

Nadelen van een houtkachel met een te klein of juist te groot vermogen

Met een kachel met een te klein vermogen is het moeilijk uw vertrek behaaglijk te verwarmen. Wanneer u te hard gaat stoken om uw kamer toch warm te krijgen, is dit niet effectief en kunt u uw kachel zelfs beschadigen. Een kachel met veel kW vermogen is echter ook niet altijd de oplossing. Wanneer uw houtkachel een te groot vermogen heeft voor uw woning, wordt de kachel vaak niet heet genoeg gestookt, en vindt er geen volledige verbranding plaat. Hierdoor raken de kachel en kachelpijp vervuild, en kan rookoverlast ontstaan in de buurt.

 

KW houtkachel berekenen

Om het benodigde aantal kW van een houtkachel te berekenen, bestaat een standaard formule. Deze is: W=m3x. De W staat hier voor het aantal watt, aan de andere kant van de vergelijking wordt het aantal m3 van het vertrek waarin de kachel komt ingevuld. Het nadeel van deze rekenmethode is dat hij er vanuit gaat dat de haard of houtkachel de enige verwarmingsbron is. In de praktijk worden haarden vaak gestookt voor de sfeer, en is de cv de belangrijkste warmtebron. Iets anders waar deze formule geen rekening mee houdt, is hoe goed uw woning geïsoleerd is. Logischerwijs geldt dat hoe beter uw woning is geïsoleerd, hoe minder kW uw houtkachel nodig heeft.

 

Hoeveel kW heeft mijn kachel per m3 nodig?

Zoals hierboven beschreven, houdt de algemene rekenformule te weinig rekening met andere factoren dan het aantal m3 van het vertrek waarin de kachel komt. Daarom hebben wij onderstaande tabel opgesteld, waarin u bij benadering kunt zien hoeveel vermogen in kW passend is voor uw woonkamer. Vindt u het juiste vermogen nog steeds lastig in te schatten? Neem dan gerust contact op met onze specialisten voor advies op maat!

 

Het juiste kW vermogen voor uw houtkachel

Ruimte   Goed geïsoleerd   Redelijk geïsoleerd   Slecht geïsoleerd 

60 m3       3,6 kW                    4,8 kW                         6,0 kW 

80 m3       4,8 kW                    6,4 kW                          8,0 kW 

100 m3      6,0 kW                   8,0 kW                           10 kW  

120 m3       7,2 kW                  9,6 kW                           12 kW 

140 m3        8,4 kW                11,2 kW                           14 kW 

160 m3        9,6 kW                12,8 kW                           16 kW

To Top