Wat is de juiste diameter voor mijn rookkanaal en hoe bepaal ik deze?

Wat is de juiste diameter voor mijn rookkanaal en hoe bepaal ik deze?

Bij het installeren van een houtkachel, pelletkachel of een ander soort verwarmingssysteem is het belangrijk om het juiste rookkanaal te kiezen. En bij het selecteren van een rookkanaal speelt de diameter natuurlijk een essentiële rol. De juiste diameter zorgt er namelijk voor dat de rookafvoer veilig en optimaal verloopt.

Maar… hoe bepaal je nu precies de juiste diameter voor je rookkanaal? In dit blog zullen we enkele richtlijnen en tips bespreken om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Hoe zit het met de diameter van een rookkanaal voor de houtkachel?

Voor de houtkachel wordt, afhankelijk van het vermogen van de kachel, een bepaalde diameter aanbevolen. Een algemene richtlijn is dat de diameter van het rookkanaal op z’n minst gelijk moet zijn aan de diameter van de uitgang van de houtkachel. Dat zorgt er namelijk voor dat er een goede trek gecreëerd wordt, zodat de rook efficiënt afgevoerd kan worden. Een veel voorkomende maat voor houtkachels is Ø150 mm. Maar als je voor een grotere houtkachel kiest, dan is Ø180 mm of Ø200 mm meer geschikt. De aanbevolen diameter kan echter verschillen per merk en model, dus raadpleeg ook de om de specifieke instructies van de fabrikant te raadplegen of webshop waar je gebruik van maakt.

De diameter voor een dubbelwandig rookkanaal of enkelwandig rookkanaal

Bij het kiezen van een rookkanaal moet je ook overwegen of je een dubbelwandig of enkelwandig rookkanaal nodig hebt. Een dubbelwandig rookkanaal biedt een extra isolatielaag, waardoor de buitenwand van het kanaal minder heet wordt. In de praktijk betekent dit dat je het rookkanaal dichter bij brandbare materialen kunt plaatsen. Bij de keuze tussen dubbelwandig en enkelwandig spelen naast de diameter ook andere factoren, zoals de afstand tot brandbare materialen en de specifieke vereisten van de kachel, een rol.

De diameter bepalen van een rookkanaal voor de pelletkachel

Pelletkachels werken op een andere manier dan houtkachels, en vereisen vaak een specifieke aansluiting en afvoer. Een pelletkachel bevat een ventilator die rookgassen geforceerd uitblaast, waardoor er niet zoveel trek in het kanaal nodig is. De pelletkachel is vrijwel de enige kachel die op een rookkanaal van slechts Ø80 mm kan functioneren. Uiteindelijk geldt ook bij de pelletkachel dat je altijd de handleiding van de pelletkachel moet raadplegen of contact op moet nemen met de fabrikant om de juiste diameter van het rookkanaal te bepalen.

Wat is de minimale diameter van een rookkanaal?

De minimale diameter van een rookkanaal hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het type kachel, het vermogen van de kachel en de lengte van het rookkanaal. Over het algemeen geldt de richtlijn om een minimale diameter van Ø150 mm te hanteren voor houtgestookte kachels. Voor pelletkachels kan de minimale diameter variëren, maar meestal wordt een diameter van Ø80 mm tot Ø100 mm aanbevolen.

Deze richtlijnen zijn echter algemeen. Om de diameter van het rookkanaal te bepalen, moet je de specifieke instructies van de fabrikant plus de lokale bouwvoorschriften volgen. We raden je daarom aan om professioneel advies in te winnen bij een erkende installateur of specialist, om zo de juiste diameter voor jouw specifieke situatie te bepalen en te voldoen aan de geldende regelgeving.

Hoe bepaal je de diameter van de kachelpijp?

Het bepalen van de juiste diameter van een kachelpijp kan nog best lastig zijn. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals het vermogen van de kachel, de lengte van het rookkanaal en de specifieke eisen van de installatie. Het is raadzaam om een professional te raadplegen bij het bepalen van de juiste diameter van de kachelpijp. Ontdek hier meer over de ins en outs van de kachelpijp.

Hoe bereken je de diameter van een rookkanaal?

Het berekenen van de juiste diameter voor je rookkanaal vereist kennis van verschillende factoren, zoals het vermogen van de kachel, de hoogte van het rookkanaal, de lengte van horizontale pijpstukken en eventuele bochten of T-stukken. Er zijn online calculators te vinden en er is software beschikbaar die je kan helpen bij het berekenen van de juiste diameter. Maar voor een nauwkeurige en écht betrouwbare berekening raden we je aan om een expert in te schakelen die gespecialiseerd is in rookkanalen en kachelpijpen.

Wil je de diameter toch zelf berekenen? Volg dan onderstaande stappen.

  1. Bepaal het vermogen van je kachel: Het vermogen van je kachel is een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de diameter. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de diameter moet zijn om voldoende rookgasafvoer te faciliteren.
  2. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant: We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. De fabrikant van je kachel kan je richtlijnen en aanbevelingen geven met betrekking tot de diameter van het rookkanaal. Deze informatie vind je meestal in de handleiding of op de website van de fabrikant.
  3. Bereken de benodigde diameter: Er zijn zoals we hierboven al noemden verschillende formules en tabellen (online) beschikbaar om de diameter van het rookkanaal te berekenen, op basis van het vermogen van de kachel. Deze formules houden rekening met factoren zoals de lengte van het kanaal, het aantal bochten en de hoogte van het gebouw.
  4. Schakel een professional in: Als je twijfelt over de berekening of als je te maken hebt met specifieke omstandigheden, schakel dan een ervaren installateur of specialist in. Zij hebben de expertise om de juiste diameter te bepalen op basis van jouw specifieke situatie.

 

Veiligheid voorop!

Het correct berekenen van de diameter van het rookkanaal is essentieel voor de veiligheid en efficiëntie van je kachel. Het zorgt ervoor dat rookgassen effectief worden afgevoerd en het voorkomt het risico op rookterugslag en koolmonoxidevergiftiging. Wees dus voorzichtig in je aanpak en kies voor veiligheid boven alles.

Bij De Kachelwinkel.nl bieden we een breed assortiment aan rookkanalen, kachelpijpen en accessoires van hoogwaardige kwaliteit. Onze experts staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het bepalen van de juiste diameter voor jouw rookkanaal!

To Top