Kachelpijp informatie

Kachelpijp informatie

Wat is een kachelpijp?

Een kachelpijp is een pijp die van uw kachel naar buiten loopt om rook en andere schadelijke stoffen af te voeren, en is dus een onmisbaar onderdeel van uw haard of kachel. Kachelpijpen komen voor in allerlei soorten en maten: van enkelwandig tot dubbelwandig en van vast tot flexibel. In dit artikel beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen over kachelpijpen.

Wat is het verschil tussen een kachelpijp en een schoorsteen?

Hoewel zowel een schoorsteen als een kachelpijp bedoeld is om rook af te zuigen, zijn ze niet hetzelfde. Met een schoorsteen wordt namelijk specifiek een gemetseld rookkanaal bedoeld, die ook te herkennen zijn aan het vierkante metselwerk op het dak. Kachelpijpen zijn er daarentegen in uiteenlopende vormen: meestal worden ze gemaakt van RVS, maar ook kachelpijpen van aluminium, smeedijzer en gegalvaniseerd staal komen voor. Ze kunnen zowel worden gebruikt om bestaande schoorstenen te voeren als om nieuwe rookkanalen aan te leggen. Wanneer u niet over een schoorsteen beschikt, is het aanleggen van een rookkanaal van pijpmateriaal vrijwel altijd eenvoudiger en voordeliger dan het laten metselen van een schoorsteen.

Welke maat kachelpijp heb ik nodig?

Bij het kiezen van een kachelpijp is het uiteraard belangrijk dat de pijp goed aansluit op de kachel. Daarom staat bij iedere kachelpijp de diameter genoteerd, die moet aansluiten bij de kachel. Houd er rekening mee dat de aangegeven diameter altijd de binnendiameter betreft. De buitendiameter varieert, en kan zeker bij geïsoleerde dubbelwandige kachelpijpen flink afwijken van de binnendiameter. De diameters van kachelpijpen lopen uiteen van 98 mm tot 300 mm. 150 mm is de meest voorkomende diameter.

Wat zijn geschikte kachelpijpen voor houtkachels en pelletkachels?

Bij het verbranden van hout en houtpellets ontstaan zeer hoge temperaturen. Dit betekent dat u voor een hout- of pelletkachel een kachelpijp nodig heeft die gemaakt is van een materiaal dat bestand is tegen deze hitte, zoals RVS, smeedijzer of gecoat staal. Omdat pelletkachels voorzien zijn van een rookgasventilator, is voor deze kachels niet zo’n groot rookkanaal nodig als bij houtkachels, en hebben kachelpijpen voor pelletkachels vaak een kleinere diameter. Aluminium heeft een relatief laag smeltpunt, en is daardoor niet geschikt voor houtkachels en pelletkachels.

Welke pijp is geschikt voor een gaskachel?

In tegenstelling tot houtkachels, kunnen voor gaskachels en -haarden wel aluminium kachelpijpen worden gebruikt. Daarnaast worden bij gaskachels vaak concentrische kachelpijpen toegepast. Dit type RVS pijp bestaat eigenlijk uit twee pijpen: een grote aan de buitenkant en een kleinere binnenin. Via de buitenste pijp wordt verse lucht aangevoerd, en via de binnenpijp wordt de rook van de gaskachel afgevoerd. Zo vormt u met een concentrische pijp een gesloten systeem.

Enkelwandige of dubbelwandige kachelpijp

Een ander belangrijk onderscheid is dat tussen enkelwandige en dubbelwandige kachelpijpen. Het verschil zit hem er kort gezegd in dat een dubbelwandige kachelpijp geïsoleerd is, en een enkelwandige niet. Een enkelwandige kachelpijp geeft meer warmte af, waardoor een ruimte efficiënter verwarmd kan worden. Daarnaast heeft een enkelwandige pijp een slanker, eleganter uiterlijk. Vanwege brandgevaar mag een enkelwandige kachelpijp echter nooit door een verdieping of muur gaan. Ook op plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met de pijp, is een enkelwandige buis niet handig. Op die plekken wordt daarom een dubbelwandige RVS kachelpijp gebruikt. Omdat beide soorten specifieke voordelen en toepassingen hebben, worden ze vaak gecombineerd.

Hoe laat ik mijn kachelpijp verlopen van enkelwandig naar dubbelwandig?

Wanneer enkelwandige en dubbelwandige kachelpijpen met elkaar worden gecombineerd, moeten ze met elkaar worden verbonden door middel van verloopstukken. De verlopen hebben een brede en smalle kant, waardoor pijpen met verschillende diameters eenvoudig aan elkaar kunnen worden gemaakt. De overgang moet voor de brandveiligheid altijd een aantal centimeter van de muur of het plafond worden geplaatst.

Wanneer gebruik ik een flexibele kachelpijp?

Flexibele kachelpijpen worden vooral gebruikt om bestaande schoorstenen te voeren. Flexibele pijpen zijn er net als vaste pijpen in verschillende soorten en maten. Enkelwandige flexibele pijpen zijn bijvoorbeeld ideaal om een lekkende schoorsteen te saneren. Buigbare dubbelwandige pijpen worden veel gebruikt om via de schoorsteen rookkanalen voor houtkachels en openhaarden aan te leggen.

Kachelpijpen voor buiten

Wanneer u buiten vuur wilt maken, hoeft uw buitenhaard aan minder strenge eisen te voldoen dan uw kachel in huis. Buiten kunt u het best een enkelwandige kachelpijp gebruiken. De reden hiervoor is dezelfde als bij een kachel binnen: doordat de pijp hitte doorlaat, haalt u meer rendement uit uw kachel. Als u een kachel wilt plaatsen in een veranda of tuinhuis, moet u uiteraard wel rekening houden met de brandveiligheid. Op de plek waar de pijp door het dak gaat, moet daarom een dubbelwandige pijp worden geplaatst.

To Top