Welk hout kan ik het beste gebruiken in een houtkachel?

Welk hout kan ik het beste gebruiken in een houtkachel?

Welk hout kan ik het beste gebruiken in een houtkachel?

Buiten de warmte die een houtkachel geeft, zorgt het ook voor een gezellige en knusse sfeer in huis. Als je een houtkachel hebt of erover twijfelt om er eentje nemen, is het goed om te weten welk hout je het beste kan gebruiken. In deze blog geven we je een aantal voor- en nadelen per houtsoort die je kunt gebruiken voor in de houtkachel. Wil je een aantal handige tips hebben over hoe je een houtkachel het beste kunt stoken? Bekijk dan onze eerdere blog hierover.

Houtsoorten die je niet kunt gebruiken

We geven je hieronder ook een opsomming over de houtsoorten die we je afraden om te gebruiken. Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. 

  • Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.

  • Populierenhout. Deze houtsoort verspreidt een nare stank.

  • Kastanjehout. Deze houtsoort is niet aan te raden, omdat het heel lang moet drogen en als het niet goed droog is kan het roetdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken. Deze roetdeeltjes kunnen tot een schoorsteenbrand leiden als het rookkanaal niet minimaal één keer per jaar wordt schoongemaakt.

  • Naaldbomenhout. Dit is een houtsoort die zorgt voor vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel.

  • Vuren en grenen. Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel.

  • Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Andere houtsoorten

Het is belangrijk dat er onbehandeld hout gebruikt wordt voor het stoken in een houtkachel. Het hout mag ook niet geverfd of gelakt zijn. Dit komt omdat er bij de verbranding hiervan schadelijke stoffen en gassen vrijkomen die een gevaar voor jezelf en je omgeving vormen. Ook ontstaat er meer aanslag in je houtkachel en in het rookkanaal, wat weer meer kans geeft op een schoorsteenbrand. 

Houtbriketten of pellets

Voor een houtkachel kun je goed houtbriketten gebruiken. Het is belangrijk dat de briketten droog zijn, want vochtige briketten gaan minder goed branden en zorgen voor fijnstof en rook tijdens het branden. Houtpellets zijn nog beter om te gebruiken dan houtbriketten, deze branden namelijk mooier. Bij houtpellets is de kleur erg belangrijk, hoe lichter de kleur, hoe schoner ze zullen branden. Houtpellets zijn ook goedkoper dan houtbriketten, maar uiteindelijk zijn houtpellets en houtbriketten duurder dan de andere houtsoorten die hierboven genoemd zijn.

Drooghout

Het belangrijkste aan het hout voor een houtkachel is dat het droog genoeg is. Goed haardhout heeft een vochtigheidsgehalte van tussen de 10% en 20%. Het nadeel van hout natter dan 20% is dat het heel erg gaat roken wat overlast kan veroorzaken, zowel voor de luchtvochtigheid als voor het rookkanaal.

To Top