Dakdoorvoer kachelpijpen

Dakdoorvoer kachelpijpen

Dakdoorvoer kachelpijpen

Ben je van plan om een kachel te installeren? Dan moet je goed kijken naar de dakdoorvoer. Een dakdoorvoer is namelijk nodig om een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal door het dak te laten lopen zonder dat er water tussen kan komen. Wist je dat het verboden is om enkelwandige rookkanalen te gebruiken? Daarom vind je daar ook geen dakdoorvoer voor. Die zijn er uitsluitend voor dubbelwandig geïsoleerde buizen. Lees hier alles wat je moet weten over de dakdoorvoer.

Dakdoorvoer installatie

Het op de juiste manier van installeren van de waterdichte plaat is nodig om ervoor te zorgen dat de kachelpijp goed zijn werk kan doen. Als je een handige klusser bent, kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de installatie. Toch is het vaak handiger en veiliger om een erkend bedrijf in te huren. Op een schuin dak is het soms lastiger dan je denkt om de dakdoorvoer te installeren. Ook moet je er zeker van zijn dat je de dakdoorvoer water- en luchtdicht afsluit. Anders bestaat de kans dat je last krijgt van lekkages.

Dakdoorvoeren voor houtkachel

De dakdoorvoer zorgt ervoor dat alle afvalstoffen en rook van je houtkachel naar buiten worden gedreven. Via het dak verlaten ze je woning. Zo heb je nooit last van onnodige vieze luchtjes en gassen in je huis. Dat is nodig als je een houtkachel hebt. Het is belangrijk dat het rookkanaal van een houtkachel heel goed geïsoleerd is. Daar is een dubbelwandige kachelpijp voor nodig.

Rookkanaal door plat dak

Veel dakdoorvoeren gaan door een schuin dak. Het is echter ook mogelijk om een rookkanaal door een plat dak te laten lopen. Hiermee wordt een plat dak zonder verdiepingen ertussen bedoeld. Als je een plat dak hebt, kun je het beste kiezen voor een dakdoorvoerplaat. Deze plaat van aluminium wordt afgewerkt met dakbedekking.

Hoe ver moet een kachelpijp boven het dak uitsteken?

Er zijn bepaalde regels opgesteld rondom de dakdoorvoer en de kachelpijp. Zo is volgens de NEN-norm 2757 de vereiste hoogte een halve meter boven de nokhoogte. Dit is zo opgesteld, om de gezondheids- en hindereffecten. Dat houdt in dat je op deze hoogte minder tot geen last hebt van de stoffen die uitgestoten worden.

Heb je een vergunning nodig voor een rookkanaal?

In principe heb je geen vergunning nodig voor een rookkanaal. Dat komt doordat een rookkanaal hoort bij de vergunningvrije bouwwerken. Moeten er grotere, ingrijpende wijzigingen in de draagconstructie gedaan worden om het rookkanaal aan te kunnen leggen? Dan is er wel een vergunning nodig.

To Top