Hoe installeer je een pelletkachel? Tips & tricks

Het installeren van een pelletkachel is een gestructureerd proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de kachel veilig en efficiënt werkt. Wij geven tips en tricks om je te helpen bij het installeren van een pelletkachel.

 

1. Plaatsing en voorbereiding

Voordat je begint met de installatie, is het belangrijk om een geschikte locatie te kiezen voor je pelletkachel. Hier zijn een paar overwegingen:

1. Veiligheidsafstand: Zorg ervoor dat de pelletkachel voldoende ruimte heeft rondom voor ventilatie en veiligheid. Raadpleeg de installatie-instructies van de fabrikant voor de specifieke veiligheidsafstanden.

2. Brandbaarheid: Plaats de kachel op een niet-brandbare ondergrond, zoals tegels of een speciale vloerplaat, om brandrisico's te minimaliseren.

3. Toegang tot rookafvoer: Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot een geschikte rookgasafvoermaterialen of schoorsteen, afhankelijk van het type pelletkachel.

2. Installeer de rookgasafvoer

Een van de belangrijkste aspecten van de installatie van een pelletkachel is de correcte installatie van de rookgasafvoer of het rookkanaal:

1. Bepaal de route: Beslis over de route van het rookkanaal vanaf de kachel tot aan de buitenmuur. Zorg ervoor dat het kanaal een minimale lengte heeft en de juiste helling heeft voor een goede trek.

2. Installeer de pijp: Monteer de rookgasafvoerpijp volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik hoogwaardige enkelwandige en/of dubbelwandige kachelpijpen die geschikt zijn voor de kachel en ruimte, en zorg voor een goede afdichting om lekkage te voorkomen.

3. Plaats een muurdoorvoer: Als de kachel door een buitenmuur wordt afgevoerd, installeer dan een muurdoorvoer. Zorg voor een waterdichte afdichting rond de doorvoer om infiltratie van vocht te voorkomen.

3. Voorbereidende elektrische werkzaamheden

Pelletkachels vereisen elektriciteit voor de werking van de ventilator en de pellettoevoer:

Controleer de stroomvoorziening

Pelletkachels hebben een elektrische aansluiting nodig om de interne mechanismen te laten werken. Zorg ervoor dat er een stopcontact in de buurt van de kachel is.

Gebruik een aparte stroomkring

Om stroomstoringen en overbelasting te voorkomen, kun je overwegen om de pelletkachel op een aparte stroomkring aan te sluiten. Dit zorgt voor een stabiele en betrouwbare stroomvoorziening.

 

Voorbereiden van de kachel voor gebruik

 

Vul de pelletvoorraad

Voordat je de kachel in gebruik neemt, vul je de voorraadkamer met pellets. Gebruik alleen hoogwaardige pellets die geschikt zijn voor jouw type kachel om een optimale verbranding en minimale as productie te garanderen.

Controleer de instellingen

Stel de kachel in volgens de handleiding van de fabrikant. Dit omvat het instellen van de gewenste temperatuur, de ventilatorsnelheid en eventueel de tijdschakelaar als je wilt dat de kachel automatisch aan- en uitgaat.

Eerste ingebruikname

  • Start de kachel op

Volg de opstartprocedure zoals beschreven in de handleiding. Dit omvat meestal het aansteken van de eerste lading pellets en het controleren van de luchttoevoer en uitlaat.

  • Controleer de werking

Zorg ervoor dat de kachel goed functioneert en dat er geen rook of geur ontsnapt. Controleer ook of de rookgasafvoer goed trekt en er geen blokkades zijn.

  • Regelmatig onderhoud

Een goede installatie is pas het begin. Regelmatig onderhoud is essentieel voor een lange levensduur en optimale werking van je pelletkachel. Reinig de branderpot regelmatig, controleer de afvoer op verstoppingen en laat de kachel minstens één keer per jaar professioneel onderhouden.

Rookmelders: Installeer een rookmelder in de buurt van de pelletkachel en zorg ervoor dat deze goed functioneert.

Door deze stappen te volgen en aandacht te besteden aan elk detail, kun je een pelletkachel veilig en effectief installeren. Raadpleeg altijd de installatiehandleiding van de specifieke kachel en overweeg om professionele hulp in te schakelen als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden.

To Top