Kan een houtkachel onder mijn overkapping of veranda?

Kan een houtkachel onder mijn overkapping of veranda?

Houtkachel onder de veranda

Zit je graag lekker warm buiten? Dan is een houtkachel een goede optie. Een houtkachel onder de veranda zorgt voor warmte en sfeer voor in de frisse avonduurtjes in de zomer of lente. Twijfel je over het plaatsen van een houtkachel onder de overkapping? Lees hier alles wat je moet weten over een openhaard op de veranda.

Welke kachels zijn geschikt voor op een veranda?

Eigenlijk zijn alle soorten kachels geschikt voor onder een veranda. Veelal wordt een houtkachel gebruikt, maar een gashaard of pelletkachel is ook een optie. De reden dat veel mensen kiezen voor een houtkachel is het sfeervolle vlammenspel van een houtkachel en dat hout een goedkope manier is om je veranda warm te houden. Een veranda is vaak helemaal of gedeeltelijk van hout gemaakt, daarom is brandveiligheid wel een belangrijk punt om op te letten bij het aanschaffen van een kachel voor onder een veranda. De situatie van de veranda is erg belangrijk, want sommige veranda’s hebben een open zijde/zijden. Dit heeft veel invloed op de weersinvloeden op de houtkachel en dit is erg belangrijk. Als je niet goed weet voor wat voor houtkachel je moet gaan, kun je altijd contact opnemen met onze specialisten.

Kan een inbouw gashaard onder mijn overkapping?

Een inbouw gashaard kan zeker onder een overkapping in de tuin. Als je dit graag wilt is het belangrijk dat de inbouw gashaard geen last heeft van de weersinvloeden. De ruimte moet dus goed afgesloten zijn van de boven- en zijkanten. Ook is het belangrijk dat de ruimte, het rookkanaal en de uitmonding van het rookkanaal groot genoeg zijn. De voordelen van een inbouw gashaard onder de overkapping zijn dat de vlammen de uitstraling van een haardvuur hebben, je geen last hebt rook of rondvliegende vonken en het direct warm is zodra je de gashaard aanzet. 

Vuurschalen en vuurkorven

Heb jij een ruime tuin maar geen overkapping? Dan is een vuurschaal of vuurkorf erg geschikt om het warm en gezellig te houden in de tuin. Hiervoor heb je wel voldoende ruimte nodig om deze vrij te kunnen plaatsen. Maar wanneer kies je voor een vuurkorf en wanneer voor een vuurschaal? Voor een vuurkorf kies je over het algemeen vaker als je wat hoger lekker warm wilt zitten. Het voordeel van een vuurschaal is dat je er een breed laag vuur mee kunt maken door de dichte onderkant. Net als bij een vuurkorf kun je er bij een vuurschaal ook een grillrooster op leggen. Een ander voordeel van een vuurschaal is dat je in tegenstelling tot een vuurkorf er een deksel op kunt doen. Hiermee bescherm je de binnenkant van de vuurschaal tegen weersinvloeden en kun je het overgebleven hout van een ouder vuurtje snel weer aanmaken. Het nadeel van een vuurschaal is dat deze laag bij de grond is.

Hoe installeer ik het rookkanaal en de kachel?

Het belangrijk dat de kachel altijd 30 cm van de brandbare wanden wordt gemonteerd. Voor het rookkanaal is het belangrijk dat deze op je veranda op een veilige manier geplaatst wordt. Hiervoor moet je een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal gebruiken. Zorg dat deze altijd 50 cm boven het hoogtepunt uitmondt. Gaat het rookkanaal door het dak heen? Dan is het noodzakelijk om de plek waar hij door het dak heen gaat goed te beschermen met brandwerende materialen. Een veranda is namelijk vaak van hout gemaakt, daarom moet dit heel goed beschermd worden. 

Verantwoord stoken op de veranda

Als je een kachel onder de veranda wilt plaatsen is er één ding erg belangrijk dat en dit is veiligheid. Deze veiligheid geldt voor zowel jouw eigen huishouden als die van de buren. Zorg ervoor dat je de juiste houtsoorten gebruikt zoals hierboven uitgelegd. Het beste kun je via de zwitserse methode stoken. Zo stook je zo zuinig en milieuvriendelijk mogelijk. Bijna alle veranda’s zijn gemaakt van een houten vloer. Kies daarom voor vloerplaten zodat je veilig kan stoken en de vloer van de overkapping ook niet beschadigd raakt.

Houtkachel en rookkanaal onderhouden

Om ervoor te zorgen dat het vuur in uw kachel mooi en schoon blijft branden, moet jouw houtkachel regelmatig worden nagekeken en schoongemaakt. Wij raden aan dat je dit twee keer per jaar doet. Hierbij bekijk je alle onderdelen van de kachel en kijkt of er geen overgebleven roetdeeltjes in de kachel onderdelen zitten. Ook is het handig om te kijken of er geen onderdelen beschadigd zijn, zoals roetaanslag op de brandplaten en vuurschermen. Je moet alle roetdeeltjes en roetaanslag verwijderen. Verder raden wij aan om je schoorsteen één keer in de paar jaar te laten vegen door een professional. Een schone houtkachel en rookkanaal zorgen ervoor schoorsteenbranden te voorkomen.

To Top